1 duży por ( tylko biała cześć)
1 średnia pietruszki (korzeń)
1/4 średniego selera
4 łyżki masła
250 g bobu (najlepiej obrać go ze skórki)
2 duże garści szpinaku baby
roladka sera pleśniowego Chavroux
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
300 ml wody
sól do smaku
Sposób przygotowania:
Pora kroimy w cienkie plasterki. Pietruszkę i selera obieramy ze skóry, a następnie ścieramy na drobnej tarce. W garnku rozpuszczamy masło, wrzucamy warzywa i podsmażamy na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu aż staną się miękkie (ok. 5 minut). Następnie zalewamy wodą, dodajemy sól do smaku i dorzucamy bób. Gotujemy ok. 10 minut. Pod koniec gotowania dodajemy umyty szpinak oraz gałkę muszkatołową. Gotową zupę podajemy w głębokim talerzu z kilkoma plasterkami serka pleśniowego Chavroux.