Składniki na 2 osoby:
- 1 świeży ser kozi Chavroux (opakowanie typu piramidka),
- 2 duże ziemniaki,
- 100g cienko pokrojonego boczku surowego wędzonego w plastrach,
- Szczypiorek cienki lub dymka,
- Sól i świeżo mielony pieprz,
- Oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Ziemniaki nacieramy oliwą, zawijamy w folię aluminiową i pieczemy ok. godziny w 220℃, aż całkiem zmiękną (sprawdzamy widelcem lub patyczkiem).
Plastry boczku, kroimy na mniejsze kawałki, układamy na blaszce i pieczemy razem z ziemniakami, aż będą rumiane i chrupiące.
Po upieczeniu kroimy każdy ziemniak wzdłuż na pół, rozgniatamy lekko widelcem, na każdej połówce kładziemy porcję świeżego koziego sera Chavroux, który nada potrawie charakteru. Następnie układamy plastry boczku i posypujemy świeżym szczypiorkiem oraz doprawiamy do smaku. Podajemy na ciepło.