Składniki na 2 porcje:
- 3 łyżki świeżego sera Chavroux,
- 1 szklanka świeżych liści szpinaku,
- 1 limonka,
- sól i pieprz,
- gałka muszkatołowa,
- 1 łyżeczka kawioru,
- 1 mała gałązka koperku,
- oliwa,
- 200g filetu z łososia.
Przygotowanie:
Łososia kroimy w kosteczkę i skrapiamy sokiem z limonki. Odstawiamy do lodówki na ok 30 minut.
Szpinak smażymy na patelni z oliwą przez 2 minuty. Doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej. Ściągamy z ognia i studzimy.
Na środku talerza układamy piramidkę: na dnie szpinak, potem łosoś i świeży ser kozi Chavroux. Całość dekorujemy kawiorem i koperkiem.
Do ułożenia piramidki używamy gotowej szablonowej formy.