Składniki na 10 osób:
Przygotowanie:
Do misy miksera wsypujemy mąkę, masło i sól i zaczynamy wyrabiać. Jajko i dwa żółtka mieszamy widelcem i wlewamy do ciasta. Wyrabiamy, aż będzie gładkie. Wykładamy formę do tarty z wysokimi brzegami na grubość około 5 milimetrów i wstawiamy do lodówki na pół godziny. Następnie pieczemy w piekarniku nastawionym na 180 stopni przez 15 minut.
Bataty i marchewki obieramy, wszystkie warzywa kroimy obieraczką lub tarką do jarzyn wzdłuż na cienkie na 2 milimetrowe plastry.
Jedno opakowanie sera mieszamy z dwoma żółtkami i 100ml śmietanki kremówki lub śmietanki koziej. Wylewamy na upieczony spód. Plastry warzyw układamy od środka, zwijając jeden na drugim w miarę ciasno w formie spirali, tak aby krem na spodzie sięgał do połowy warzyw. Posypujemy świeżymi lub suszonymi ziołami prowansalskimi i wstawiamy do piekarnika (nagrzanego do 180 stopni) pod folią na 30 min. Pod koniec zdejmujemy folię i sprawdzamy twardość warzyw. Układamy na górze porcje koziego sera Chavroux, który idealnie skomponuje się z warzywami i stworzy serową pierzynkę. Całość zapiekamy jeszcze 5 minut.