Składniki na 1 tartę:
- 1 świeży ser kozi Chavroux (opakowanie typu piramidka),
- 1,5 szklanki mąki pszennej,
- 0,5 szklanki mąki typu krupczatka,
- 5 jajek,
- 350g masła,
- 300g filetu z łososia,
- 2 gruszki,
- 300ml śmietany 12%,
- czerwony pieprz mielony.
Przygotowanie:
Z mąki pszennej i krupczatki, 1 jajka i masła zagniatamy ciasto. Odstawiamy je do lodówki.
Gruszkę kroimy w plasterki, a łososia w paseczki.
4 jajka mieszamy ze śmietanką, kozim serem i czerwonym pieprzem (pieprzu dajemy według upodobania).
Ciasto wykładamy na formie do tarty. Na dnie układamy na przemian gruszkę i łososia. Zalewamy wszystko masą jajeczną. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 45 minut.
Wyciągamy i podajemy na ciepło.