Składniki na 1 porcję:
- 1 ser pleśniowy kozi Chavroux (rolada)
- 1 duży batat (można zastąpić ziemniakiem, jednak smak będzie o wiele mniej słodki, niż w przypadku batata)
- 1 duży burak
- 1 marchewka
- 1 czerwona cebula
- świeży szpinak
- oliwa
- 2 łyżeczki musztardy francuskiej
- 2 łyżeczki ziół prowansalskich
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Warzywa obieramy ze skórki i kroimy na kawałki: bataty w krążki, buraka i cebulę w łódeczki, marchewkę w kostkę. Wykładamy na brytfankę, polewamy oliwą, posypujemy ziołami, lekko solimy i pieprzymy. Pieczemy 30 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu przekładamy do miski i mieszamy ze świeżym szpinakiem. Wykładamy na talerze, na wierzchu układamy plastry koziego sera. Polewamy oliwą wymieszaną z musztardą, dodajemy pieprzu i soli.