Składniki na 2 porcje:
- 1 ser kozi Chavroux (opakowanie typu rolada)
- 2 średnie buraki czerwone
- 2 garści szpinaku
- 1 garść rukoli
- kiełki buraka
- soku z 1 cytryny
- soku z połowy pomarańczy
- 1 łyżka miodu
- oliwa z oliwek
- pół szklanki pestek dyni
- 1 łyżeczka suszonej żurawiny
- crema balsamico
Przygotowanie:
Buraka obieramy, solimy, nacieramy oliwą, zawijamy w folię aluminiową i pieczemy, aż zmięknie.
Pestki dyni prażymy na patelni. W misce mieszamy składniki na dressing: sok z cytryny i pomarańczy, miód i oliwę z oliwek.
Buraka wyjmujemy z folii, kroimy na trójkątne kawałki. Szpinak i rukolę mieszamy z dressingiem i układamy buraka oraz kiełki. Posypujemy pestkami i żurawiną. Skrapiamy crema balsamico.