Składniki na 2 porcje:
- świeży ser kozi Chavroux (opakowanie typu piramidka),
- 4 cienkie plastry wędzonego łososia,
- 1 sałata,
- 2 żółte papryki,
- 200 g serc palmowych w naturalnej zalewie,
- 4 gałązki koperku,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 2 łyżki jogurtu naturalnego,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- pieprz.
Przygotowanie:
Rozłóż plastry łososia i rozsmaruj na nich dokładnie po jednej ćwiartce piramidki sera Chavroux. Dodaj listki koperku, a następnie starannie zwiń plastry.
Umyj i osusz liście sałaty i poukładaj w salaterce. Usuń szypułki z papryk, przekrój je na pół, usuń gniazda nasienne i pokrój papryki w cienkie paski. Dodaj je do sałaty oraz dorzuć pokrojone w talarki serca palmowe.
W miseczce przygotuj dressing: wymieszaj sok z cytryny, jogurt, oliwę z oliwek i dopraw wszystko pieprzem. Skrop sałatę dressingiem, po czym pokrój zwinięte kawałki łososia w medaliony i rozmieść je na sałacie.
Podawaj od razu po przygotowaniu.