Składniki 1 porcję:
- 1 świeży ser kozi Chavroux (opakowanie typu piramidka),
- 1,5 szklanki mąki razowej,
- 0,5 szklanki mąki krupczatki,
- 2/3 kostki masła,
- 5 jajek,
- 1 duży por,
- 1 wędzona pierś kurczaka,
- 1 cebula,
- 1 kubek śmietany 12%.
Przygotowanie:
Z mąki razowej, krupczatki, masła i 1 jajka zagniatamy ciasto. Formujemy je w kulkę i wstawiamy do lodówki.
Przygotowujemy masę do tarty: por i cebulę kroimy w kostkę. Następnie smażymy na patelni około 10 minut. Zestawiamy z ognia i studzimy. Kurczaka kroimy w kostkę.
W miseczce mieszamy 4 jajka ze śmietaną i świeżym kozim serem Chavroux, który nada wyjątkowy smak naszej potrawie. Dodajemy do masy por z cebulą i kawałki kurczaka. Mieszamy.
Wyciągamy z lodówki ciasto i wykładamy nim formę na tarte. Wylewamy na ciasto masę z porem i kurczakiem. Pieczemy 45 minut w 180 stopniach. Najlepiej smakuje na ciepło!