Składniki:
Masa serowa:
1 świeży ser kozi Chavroux (opakowanie typu piramidka),
800g zmielonego twarogu sernikowego,
3 łyżki mąki pszennej,
otarta skórka z 1 pomarańczy,
1 szklanka cukru,
5 jajek,
1/3 szklanki śmietanki kremowej UHT 36%,
4 łyżki likieru pomarańczowego
Spód:
70g białej czekolady
70g miękkiego masła
50g drobnego cukru
1 jajko
40g mąki
Wierzch:
1 świeży ser kozi Chavroux (opakowanie typu piramidka)
4 łyżki śmietany 36%
5 łyżek cukru pudru
Przygotowanie:
Spód:
Czekoladę łamiemy na kostki, wkładamy do metalowej miseczki stojącej we wrzątku i topimy ją w kąpieli wodnej. Masło ucieramy z cukrem aż będzie puszyste (około 5 – 7 minut). W drugiej miseczce ubijamy całe jajko. Łączymy razem wszystkie przygotowane wcześniej składniki z mąką. Ciasto na spód wykładamy na blaszkę do pieczenia i podpiekamy w 170 stopniach przez 5 minut. Następnie będziemy wykładać na nie przygotowaną masę serową.
Masa serowa:
Do misy miksera wkładamy ser twarogowy razem z kozim serem, mąką, cukrem i skórką startą z pomarańczy. Miksujemy przez około 2 minuty na małych obrotach, aż masa będzie gładka. Wbijamy kolejno jajka, powoli miksując. Pod koniec miksowania dodajemy śmietankę i likier pomarańczowy.
Całość masy wylewamy na podpieczony spód. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 15 minut w 170 stopniach. Następnie zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy jeszcze przez 90 minut.
Wierzch:
Świeży ser kozi Chavroux mieszamy bardzo dokładnie ze śmietanką i cukrem pudrem, dzięki czemu masa zyska delikatny smak i aksamitną konsystencję . Całość wykładamy na wierzch sernika (musi być ostudzony). Ciasto wkładamy do lodówki na około 2 godziny aby wierzch się ściął.
Przy podaniu sernik dekorujemy startą skórką z pomarańczy.