Składniki na 1 pizzę:
- 1 świeży ser kozi Chavroux (opakowanie typu piramidka),
- 1 ciasto francuskie, mrożone,
- 3 papryki w różnych kolorach,
- 2 łyżki ziaren czarnuszki,
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
- oliwa,
- świeża szałwia.
Przygotowanie:
Papryki kroimy na łódeczki, układamy w brytfannie, polewamy oliwą i pieczemy w 180 stopniach około 45 minut. Wyciągamy i kiedy są jeszcze ciepłe usuwamy skórkę.
Ser kozi Chavroux mieszamy dokładnie z koncentratem pomidorowym, dzięki czemu uzyskamy delikatną w smaku i jednocześnie puszystą pastę, która będzie bazą naszej pizzy.
Ciasto francuskie rozmrażamy i rozwijamy na blaszce do pieczenia. Smarujemy z wierzchu pastą z sera. Układamy papryki i posypujemy czarnuszką. Pieczemy w 180 stopniach około 30 minut. Wyciągamy, polewamy oliwą i podajemy z listkami szałwii na wierzchu i świeżym serem kozim Chvaroux.