Składniki na 1 pizzę:
ciasto:
- 1,5 szklanki mąki,
- 20g drożdży,
- 2 łyżki oleju,
- 2 łyżki oliwy,
- 0.5 szklanki wody,
- łyżka soli,
- pół łyżeczki cukru,
sos:
- 300g dyni,
- 1 świeży ser kozi Chvroux (opakowanie typu piramidka),
- sól i pieprz,
dodatki:
- pikantne salami,
- świeża bazylia,
- czerwona cebula,
- rodzynki.
Przygotowanie:
Sos: dynię kroimy w kostkę i gotujemy na parze. Studzimy i blendujemy w malakserze razem ze świeżym serem kozim Chavroux, dzięki któremu sos zyska delikatny, pełen łagodności smak i lekką konsystencję. Doprawiamy solą i pieprzem.
Ciasto: drożdże rozpuszczamy w połowie szklanki z ciepłą wodą, dodajmy cukier i odstawiamy na kilka minut. Wsypujemy mąkę do miski i dodajemy wodę z drożdżami. Do tego dodajemy również olej i sól. Zagniatamy ręką, aż ciasto będzie gładkie i jednolite. Rozwałkowujemy równomiernie. Przekładamy na blaszkę i dopasowujemy do jej kształtu.
Wykładamy na ciasto sos dyniowy i układamy dodatki: salami, cebulę (pokrojoną w krążki). Pieczemy w 250 stopniach około 15 minut. Rodzynki dodajemy pod sam koniec pieczenia (w przeciwnym wypadku się spalą). Po wyjęciu układamy listki bazylii i dekorujemy świeżym serem Chavroux. Możemy polać oliwą.