Składniki na 4 porcje:
- 1 ser pleśniowy kozi Chavroux (rolada),
- 8 dużych pietruszek,
- 4 łyżki płynnego miodu,
- 4 łyżki sosu sojowego,
- 4 łyżki oliwy,
- 2 główki czosnku,
- 3 ząbki czosnku.
Przygotowanie:
Pietruszki obieramy i kroimy wzdłuż na ćwiartki. Czosnek przekrajamy na pół w poprzek. W miseczce mieszamy miód z oliwą i sosem sojowym. Pietruszki z czosnkiem, (główkami oraz rozgniecionymi ząbkami) wykładamy do brytfanki i polewamy sosem. Pieczemy w 180 stopniach do momentu, aż pietruszki będą miękkie.
Pod koniec pieczenia pietruszek, do piekarnika wkładamy ser kozi w całości i pieczemy do momentu, aż zacznie mięknąć.
Wyciągamy ser i pietruszki. Ser kroimy ostrym nożem w plastry, podajemy z pietruszkami i czosnkiem. Polewamy sosem z brytfanki.