Składniki na 12 porcji:
- świeży ser kozi Chavroux (opakowanie typu piramidka),
- 12 okrągłych cukinii,
- 700 g pieczarek,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 pomidor,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- 160g ryżu długoziarnistego,
- 3 gałązki natki pietruszki,
- sól gruboziarnista,
- pieprz.
Przygotowanie:
Wrzuć cukinie do wrzącej osolonej wody i gotuj ok.7-8 min. Nagrzej piekarnik do temperatury 210°C.
Umyj dokładnie pieczarki. Jeśli są duże, pokrój je na kawałki. Obierz i pokrój cebulę oraz czosnek. Rozgrzej oliwę na patelni, dodaj czosnek, cebulę i pieczarki. Duś je razem przez 10 minut na średnim ogniu.
Umyj i odsącz ugotowane cukinie, a następnie odkrój ich wierzch i ostrożnie wydrąż środek łyżką. Dorzuć miąższ do duszonych pieczarek. Dodaj do nich pokrojone w kostkę pomidory, przypraw pieprzem i duś razem przez 3 minuty. Następnie dodaj pokrojony w kostkę ser Chavroux i dokładnie wymieszaj.
Tak przygotowanym farszem napełnij wydrążone cukinie. Potem ułóż je w naczyniu żaroodpornym i włóż do piekarnika na 8 minut. Ugotuj ryż w osolonej wodzie według wskazówek na opakowaniu, a po ugotowaniu starannie odsącz. Posiekaj natkę pietruszki i wymieszaj z ryżem.
Podawaj razem z faszerowanymi cukiniami.