Składniki na 2 porcje:
1 świeży ser kozi Chavroux (opakowanie typu piramidka),
2 gruszki,
1 łyżka miodu,
pistacje,
2 szklanki soku pomarańczowego,
1 szklanka wody,
1 łyżeczka szafranu,
1 łyżeczka kurkumy,
1 cukier waniliowy,
1 szklanka kwiatów hibiskusa,
0,5 szklanki cukru trzcinowego.
Przygotowanie:
Gruszki obieramy ze skórki, kroimy na pół i wyciągamy gniazda nasienne. Wkładamy do garnuszka i zalewamy sokiem pomarańczowym. Dodajemy cukier waniliowy, szafran, kurkumę. Gotujemy, aż gruszki zmiękną. Studzimy je, przekładamy do słoika, zalewamy sokiem z gotowania i wkładamy do lodówki na jeden dzień.
Kwiaty hibiskusa wkładamy do rondelka, dodajemy cukier i wlewamy szklankę wody. Gotujemy na małym ogniu około godziny, aż z kwiatów zrobi się gęsty syrop. Studzimy syrop, aż będzie zupełnie zimny.
Ser kozi Chavroux mieszamy z miodem. Każdą gruszkę nadziewamy łyżką sera, polewamy syropem z hibiskusa i dekorujemy pistacjami.