Składniki na 10 sztuk:
1 ser pleśniowy kozi Chavroux (opakowanie typu rolada),
250g mąki pszennej lub orkiszowej,
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
80ml oleju lub masła klarowanego,
200ml mleka,
2 jajka,
Pół łyżeczki soli,
1 łyżka oregano,
½ szklanki suszonych pomidorów, odsączonych z oleju,
½ szklanki siekanych oliwek zielonych
Przygotowanie:
Suche składniki, czyli: mąkę, proszek do pieczenia, sól i zioła mieszamy w misce, odstawiamy. W drugim naczyniu mieszamy jajka, mleko, tłuszcz, suszone pomidory i oliwki, łączymy obydwa za pomocą łyżki lub trzepaczki. Ciasto nie musi być całkiem jednolite. Wykładamy formę do muffinek papilotkami i wypełniamy każdą ciastem do ⅔ wysokości. Do każdej wciskamy plasterek koziego sera pleśniowego Chavroux o grubości 0,5cm. Pieczemy w 180℃ około 30 minut lub gdy patyczek wbity w środek będzie suchy. Podajemy na ciepło lub na zimno, np. jako pożywną przekąskę do pracy.