Składniki na 4 osoby:
- 1 ser pleśniowy kozi Chavroux (opakowanie typu rolada)
- 1 opakowanie ciasta francuskiego,
- 100ml śmietanki 30% lub śmietanki koziej,
- 1 żółtko,
- 1 białko,
- 1 łyżka masła,
- 1 łyżka oliwy,
- 1 duża czerwona cebula,
- 2 łyżki octu balsamicznego,
- 1 łyżka melasy,
- Sól, pieprz,
- Suszony tymianek,
- Suszona bazylia
Przygotowanie:
Śmietankę mieszamy z żółtkiem i doprawiamy solą. Cebulę kroimy w piórka, podsmażamy na łyżce oliwy. Gdy się zeszkli, dolewamy octu balsamicznego i wsypujemy melasę. Karmelizujemy około 20 minut na wolnym ogniu. Małe foremki do tartaletek smarujemy masłem, ciasto wycinamy okrągłą formą i wykładamy foremki dociskając do brzegów. Na każdą wylewamy łyżkę śmietanki, układamy łyżką karmelizowaną cebulę, kładziemy po krążku sera pleśniowego koziego Chavroux i posypujemy świeżymi ziołami. Brzegi ciasta smarujemy białkiem. Zapiekamy przez około 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180℃. Tartaletki smakują najlepiej na ciepło.