Składniki na 1 pizzę:
Ciasto:
- 1,5 szklanki mąki
- 20g drożdży
- 2 łyżki oleju
- 0,5 szklanki wody
- łyżka soli
- pół łyżeczki cukru
Sos:
- Passata pomidorowa (z jednego kartonika ok 300ml uzyskamy sos na kilka pizz)
- Świeża bazylia
- Czosnek
- Sól i pieprz
Dodatki:
- 1 ser pleśniowy kozi Chavroux (rolada)
Przygotowanie:
Sos: Passatę wylewamy do rondelka i dusimy bez przykrycia około 30 minut, aż zgęstnieje. Dodajemy dużą garść liści bazylii oraz 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Dusimy jeszcze minutę i zestawiamy z ognia.
Drożdże rozpuszczamy w połowie szklanki ciepłej wody, dodajmy cukier i odstawiamy na około 5 minut. Wsypujemy mąkę do miski i dodajemy wodę z drożdżami. Do tego dodajemy również olej, sól i pieprz. Zagniatamy ręką, aż ciasto będzie gładkie i jednolite. Rozwałkowujemy równomiernie. Przekładamy na blaszkę i dopasowujemy do jej kształtu.
Wykładamy na ciasto sos pomidorowy i układamy plastry pleśniowego koziego sera Chavroux, dzięki któremu pizza zyska charakterystyczny, wykwintny smak. Pieczemy w 250 stopniach przez około 10-15 minut.