Składniki na 4 porcje:
- świeży ser kozi Chavroux (opakowanie typu piramidka),
- 1 pierś kurczaka (około 320g),
- 400g pomidorków koktajlowych,
- 500g zielonej fasolki szparagowej,
- 8 czarnych oliwek,
- 1 ząbek czosnku,
- 4 gałązki tymianku,
- 2 gałązki natki pietruszki,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- sól gruboziarnista,
- sól drobnoziarnista,
- pieprz.
Przygotowanie:
Nagrzej piekarnik do temperatury 210°C. Wytnij 4 prostokątne formy papieru do pieczenia o wymiarach ok. 20cm x 30cm. Pokrój pierś kurczaka na 4 równe części(pokrój najpierw wzdłuż, a następnie tak otrzymane filety przekrój na pół).
Połóż każdy kawałek kurczaka na środku papierowych prostokątów. Rozsmaruj na nich po ćwiartce sera Chavroux i przypraw pieprzem. Przekrój na pół 16 pomidorków koktajlowych i ułóż połówki na kawałkach kurczaka.
Usuń pestki z oliwek i pokrój je w talarki, po czym rozłóż je na kurczaku i dodaj tymianek. Zawiń papierowe prostokąty i umieść je w naczyniu żaroodpornym. Piecz przez 20 minut.
Wrzuć fasolkę do wrzącej osolonej wody i gotuj ok.7-8 min, a następnie dokładnie odcedź. Na patelni na małym ogniu rozgrzej oliwę. Dorzuć fasolkę. Obierz i posiekaj czosnek, pokrój natkę pietruszki oraz pozostałe pomidorki koktajlowe – wszystko wrzuć na patelnię, wymieszaj i przypraw solą i pieprzem. Duś kilka minut na małym ogniu. Polej sokiem z cytryny tuż przed podaniem.