Składniki na 2 osoby:
- 1 świeży ser kozi Chavroux (opakowanie typu piramidka)
- 2 duże filety z piersi kurczaka
- duża garść szpinaku, pokrojonego w paski
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz
- warzywa gotowane na parze lub sałatka jako dodatek
Przygotowanie:
Na patelni rozpuszczamy masło, krótko (około 2 minuty) smażymy posiekany czosnek i szpinak. Przyprawiamy solą i pieprzem.
Filety oczyszczamy i nacinamy ostrym nożem w poprzek, co 1cm tak, oby nacięcia sięgały ¾ grubości filetów. Smażymy krótko (około 1 minutę) na patelni aby się zrumieniły.
Nacięcia wypełniamy naprzemiennie szpinakiem i świeżym serem Chavroux. Wkładamy do żaroodpornego naczynia, przykrywamy folią i pieczemy około godziny.
Ziemniaczki nacinamy dookoła, smarujemy masłem, posypujemy ziołami i pieczemy w tym samym czasie co kurczaka. Całość podajemy z warzywami gotowanymi na parze lub lekką sałatką.