Składniki na 6 porcji:
- 1 świeży ser kozi Chavroux (opakowanie typu piramidka),
- 200g boczku, pokrojonego w kostkę i dodatkowo 50g boczku na skwarki,
- 1 seler naciowy, posiekany,
- 1 por, biała część, posiekany,
- 1kg kukurydzy (mrożonej lub świeżej),
- 1l mleka,
- 2 łyżki masła klarowanego,
- sól, pieprz
Przygotowanie:
W dużym garnku podsmażamy boczek aż się zrumieni. Następnie dodajemy por i seler naciowy, smażymy jeszcze 2 minuty. Wsypujemy kukurydzę, zalewamy mlekiem. Następnie wsypujemy łyżkę soli i gotujemy do momentu, aż kukurydza zacznie się rozpadać (około godziny). Następnie blendujemy krem i przecieramy, aby pozbyć się łusek kukurydzy. Gotowy krem doprawiamy do smaku. Podajemy z łyżką świeżego koziego sera Chavroux zanurzonego w kremie, który sprawi, że całość będzie kremowa i delikatna. Posypujemy chrupiącymi kawałkami bekonu oraz natką pietruszki.