Składniki na 1 porcję:
- 1 ser pleśniowy kozi Chavroux (rolada),
- 300g mielonej wołowiny,
- ząbek czosnku,
- pół łyżeczki mielonego kminku,
- 1 jajko,
- 1 avocado,
- 1 bułka do burgera posypana sezamem,
- 1 łyżeczka musztardy francuskiej,
- 1 łyżeczka keczupu,
- 2 łyżeczki majonezu,
- sól i pieprz.
Przygotowanie:
Mieloną wołowinę doprawiamy solą, pieprzem, kminkiem i czosnkiem według uznania. Formujemy burgera i grillujemy na patelni. Czas grillowania mięsa zależy od stopnia wysmażenia jaki chcemy uzyskać. Pod koniec grillowania układamy na mięsie plastry koziego sera.
Na patelni smażymy jajko sadzone. Staramy się ściągnąć z ognia w chwili, gdy żółtko wciąż jest płynne.
Bułkę przekrajamy na pół i podgrzewamy w piekarniku. Łączymy majonez z musztardą i keczupem. Smarujemy sosem górę i dół bułki. Na spód bułki kładziemy mięso z plastrami koziego sera, na nie avocado oraz sadzone jajko. Przykrywamy górą bułki.