Składniki na 10 porcji:
- 3 łyżki koziego sera do smarowania Chavroux (kupujemy 1 opakowanie typu piramidka, resztę wykorzystujemy np. do chałki z figami ),
- 5 jajek,
- 1 duże i dojrzałe avocado,
- 1 łyżeczka soku z cytryny,
- sól i pieprz do smaku,
- do dekoracji: kiełki, rzeżucha, natka pietruszki, rzodkiewka.
Przygotowanie:
Jajka gotujemy na twardo w lekko osolonej wodzie, następnie studzimy. Obieramy ze skorupki i ostrym nożem przekrajamy na pół. Żółtka wyciągamy. Avocado obieramy ze skórki i wyciągamy pestkę.
Przygotowujemy kozi mus: wszystkie trzy składniki: żółtka, avocado oraz serek kozi miksujemy na puszystą masę w malakserze dodając powoli sok z cytryny i doprawiając solą i pieprzem.
Mus wkładamy do szprycownicy albo rękawa cukierniczego i wyciskamy na jajka. Dekorujemy kiełkami, rzeżuchą, pietruszką i plasterkami rzodkiewki.