Składniki:
1 świeży ser kozi Chavroux (opakowanie typu piramidka),
0,5kg piersi indyczej,
5 cebul,
1/3 szklanki gęstego soku winogronowego lub z czarnej porzeczki,
1 szklanka soku z winogron z kartonika,
Mała kiść winogron (czerwonych lub białych),
3 łyżki mąki ziemniaczanej,
Pieprz i sól do smaku,
Natka pietruszki,
Olej,
Bagietka lub ryż (jako dodatek)
Przygotowanie:
Indyka kroimy w dużą kostkę, dodajemy soli i pieprzu i obtaczamy każdy kawałek w mące ziemniaczanej. Odstawiamy.
Cebulę kroimy w kostkę i przekładamy do miseczki.
Winogrona dokładnie myjemy i przekrajamy na połówki.
W rondlu podgrzewamy olej i smażymy cebulę, do momentu jej zeszklenia. Wykładamy indyka i smażymy na dużym ogniu 5 minut. Wlewamy do rondla sok z winogron oraz zagęszczony sok z winogron lub czarnej porzeczki. Dusimy na wolnym ogniu około 20 minut. Pod koniec dodajemy połówki winogron oraz świeży kozi ser Chavroux, którego delikatny smak będzie idealnym wykończeniem potrawy a jego kosystencja sprawi, że całość stanie się lekka i kremowa.
Danie podajemy posypane natką pietruszki z pokrojoną i grillowaną bagietką lub ryżem.