Składniki:
1 ser pleśniowy kozi Chavroux (rolada),
1 świeży ananas,
Garść świeżych liści mięty,
2 łyżki cukru trzcinowego,
1 cytryna,
Świeżo mielony pieprz
Przygotowanie:
Ananasa obieramy ze skórki i kroimy w plastry o grubości 2cm. Wykrajamy twardy środek. Każdy krążek skrapiamy sokiem z cytryny i oprószamy delikatnie pieprzem z młynka. Tak przygotowanego ananasa grillujemy (na klasycznym grillu albo na patelni grillowej) z każdej strony około 3 – 4 minuty.
W międzyczasie mielimy cukier trzcinowy na cukier puder (najlepiej użyć do tego elektrycznego młynka do kawy; można również zastąpić cukier już gotowym cukrem pudrem). Po zmieleniu cukru na proszek dodajemy połowę listków mięty i mielimy aż uzyskamy jednolity, miętowy cukier puder.
Ugrilowanego ananasa wykładamy na talerzyki, posypujemy miętowym cukrem pudrem i ścieramy na tarce o drobnych oczkach pleśniowy kozi ser Chavroux, który idealnie połączy się ze słodkim smakiem anansa i nada całej potrawie wyrazisty ale jednocześnie delikatny charakter. Całość dekorujemy listkami mięty. Podajemy na ciepło.