Składniki:
- 1 świeży ser kozi Chavroux (opakowanie typu piramidka)
- 300g mąki pszennej,
- 20g świeżych drożdży,
- ½ łyżeczki cukru,
- 100ml ciepłej wody,
- 100ml wody w temperaturze pokojowej,
- 1 łyżka oliwy,
- 1 łyżeczka soli,
- 1 szklanka konfitury żurawinowej,
- Świeże zioła do dekoracji
Przygotowanie:
Mąkę przesiewamy, świeże drożdże rozrabiamy w ciepłej wodzie z cukrem i odstawiamy na kilka minut, aż zaczną pracować, następnie wlewamy roztwór do mąki, dolewamy resztę wody oraz sól i oliwę. Zaczynamy wyrabiać ręcznie lub hakiem do mieszania ciasta. Gdy będzie już gładkie i sprężyste, odstawiamy do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość. Następnie wyrabiamy ciasto ponownie i rozwałkowujemy na grubość 0,5cm.
Rozgrzewamy piekarnik do 200℃ i pieczemy aż się zrumieni. Po upieczeniu nakładamy na przemian świeży kremowy kozi ser Chavroux i żurawinę. Posypujemy świeżymi ziołami i podajemy pokrojoną w trójkąty focaccię jako przystawkę.