- świeży ser kozi Chavroux (opakowanie typu piramidka),
- pół paczki makaronu razowego typu „kokardki”,
- 2 łyżki śmietany 12%,
- 1 jajko,
- 2 ząbki czosnku,
- mielony pieprz,
- gałka muszkatołowa,
- 1 mała cukinia,
- natka pietruszki,
- szalotka,
- oliwa do smażenia,
- sól.
Przygotowanie:
Gotujemy makaron w lekko osolonej wodzie do momentu, aż będzie „al dente”
Cukinię ścieramy na tarce z dużymi oczkami. Szalotkę kroimy w kostkę i smażymy na oliwie z cukinią około 5 minut. Wyciskamy czosnek, dodajemy ugotowany makaron al dente, całość energicznie mieszamy.
W miseczce łączymy ze sobą kozi ser, jajko i śmietanę. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Wylewamy sos na gorący makaron i trzymamy na ogniu jeszcze minutę. Przekładamy na talerz.
Podajemy posypane natką.