Składniki na 4 porcje:
Świeży ser kozi Chavroux (opakowanie typu piramidka),
2 dojrzałe mango,
2 łyżki cukru pudru,
1 laska wanilii albo cukru waniliowego (jeśli używamy cukru waniliowego, będziemy w przepisie potrzebowali tylko 1 łyżkę cukru pudru),
6 czekoladowych ciastek typu Oreo (albo innych swoich ulubionych),
Listki świeżej mięty
Przygotowanie:
Mus z mango:
mango obieramy ze skórki, wyciągamy pestkę, kroimy na kawałki i miksujemy w blenderze na mus i przekładamy do miski.
Kozi ser umieszczamy w blenderze. Laskę wanilii przekrajamy wzdłuż ostrym nożem; końcówką noża wyciągamy nasionka i dodajemy do koziego sera. Oba składniki blendujemy na gładką masę.
Ciastka czekoladowe także blendujemy na drobne okruszki.
Przygotowujemy 4 szklanki i układamy w nich warstwami: okruszki ciastek czekoladowych; 2/3 masy koziego sera, cukier puder; mus z mango; 1/3 masy koziego sera.
Całość dekorujemy miętą i wstawiamy do lodówki na godzinę.