Składniki na 4 porcje:
- świeży ser kozi Chavroux (opakowanie typu piramidka),
- 4 miękkie kiwi,
- 2 łyżki płynnego miodu,
- 1 owoc marakui,
- 250ml śmietanki kremówki 36%,
- 1 łyżka cukru.
Przygotowanie:
Mus z kiwi: kiwi obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i miksujemy w blenderze na mus.
Śmietankę kremówkę ubijamy w wysokim naczyniu. Pod koniec ubijania dodajemy powoli cukier.
Przygotowujemy 4 szklanki i układamy w nich warstwami deser: na dnie świeży ser kozi Chavroux, dzięki któremu zyskamy niepowtarzalny, delikatny i kremowy smak deseru. Następnie polewamy go miodem, dodajemy mus z kiwi i bitą śmietanę.
Na koniec przekrajamy na pół owoc marakui i wykładamy na wierzch każdego deseru po łyżeczce miąższu.
Przed podaniem chłodzimy w lodówce około godziny.