Składniki na 2 osoby:
- 1 ser kozi Chavroux (opakowanie typu rolada),
- 2 bułki do burgerów,
- 2 burgery z mielonej wołowiny po 200g porcja,
- garść rukoli,
- 1 cukinia,
- 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego,
- 1 duży burak,
- 4 łyżki pesto,
- 1 łyżka śmietanki,
- sól, pieprz,
- kiełki buraka
Przygotowanie:
Buraka nacieramy oliwą, przyprawiamy solą, owijamy folią i pieczemy w piekarniku przez około 40 – 50 minut w 180 stopniach.
Cukinię kroimy wzdłuż na plastry, lekko smarujemy oliwą, solą i posypujemy kminem rzymskim i grillujemy krótko na patelni.
Burgery przyprawiamy solą i pieprzem, smażymy na oliwie do uzyskania pożądanego stopnia wysmażenia.
Bułkę podpiekamy, smarujemy sosem pesto z obu stron, układamy po kolei rukolę, plaster buraka, burgera, ser Chavroux i cukinię.