Zupa z serkiem Chavroux z pleśnią

Zupa z serkiem Chavroux z pleśnią

Składniki na 4 małe porcje:Ser pleśniowy kozi Chavroux

1 duży por ( tylko biała cześć)

1 średnia pietruszki (korzeń)

1/4 średniego selera

4 łyżki masła

250 g bobu  (najlepiej obrać go ze skórki)

2 duże garści szpinaku baby

roladka sera pleśniowego Chavroux

1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej

300 ml wody

sól do smaku

 

 

Sposób przygotowania:

Pora kroimy w cienkie plasterki. Pietruszkę i selera obieramy ze skóry, a następnie ścieramy na drobnej tarce. W garnku rozpuszczamy masło, wrzucamy warzywa i podsmażamy na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu aż staną się miękkie (ok. 5 minut). Następnie zalewamy wodą, dodajemy sól do smaku i dorzucamy bób. Gotujemy ok. 10 minut. Pod koniec gotowania dodajemy umyty szpinak oraz gałkę muszkatołową. Gotową zupę podajemy w głębokim talerzu z kilkoma plasterkami serka pleśniowego Chavroux.

Może Ci się spodobać