Ziemniaki gratin zapieczone z kozim serem, rozmarynem, tymiankiem i czosnkiem

Ziemniaki gratin zapieczone z kozim serem, rozmarynem, tymiankiem i czosnkiem

Ser pleśniowy kozi ChavrouxSkładniki na 8 osób:

2 sery pleśniowe kozie Chavroux (opakowane typu rolada),

1kg ziemniaków,

250ml śmietanki kremówki 30%,

1 łyżka masła,

1 łyżka suszonego rozmarynu,

1 łyżka suszonego tymianku,

1 łyżka suszonego oregano,

2 ząbki czosnku,

Sól, pieprz

 

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzewamy do 230℃. Dno i boki szklanego naczynia żaroodpornego smarujemy masłem. Ziemniaki obieramy i kroimy za pomocą obieraczki lub tarki do jarzyn na plastry o grubości 1-2mm. Śmietankę mieszamy z czosnkiem i ziołami, Plasterki ziemniaków układamy w naczyniu tak, aby nachodziły na siebie 1cm. Każdą warstwę solimy i doprawiamy pieprzem. Na koniec zalewamy całość śmietanką z ziołami i przykrywamy szczelnie folią. Pieczemy przez godzinę, sprawdzamy patyczkiem czy gładko przechodzi przez wszystkie warstwy. Ostrożnie zdejmujemy folię i układamy na wierzchu krążki koziego sera pleśniowego Chavroux i zapiekamy jeszcze 15 minut.

Może Ci się spodobać