Zapiekana cukinia faszerowana kozim serem

Zapiekana cukinia faszerowana kozim serem

Świeży ser Chavroux

Składniki na 2 osoby:

  • 1 ser kozi Chavroux (opakowanie typu piramidka),
  • 2 duże cukinie,
  • 5 suszonych pomidorów w oleju,
  • świeża bazylia i oregano,
  • sól i pieprz,
  • oliwa z oliwek,
  • szklanka przecieru pomidorowego,
  • Przygotowanie:

    Cukinię kroimy wzdłuż na pół, wydrążamy łyżką pestki tak, aby został 1cm brzegu. Nacieramy oliwą i solą. Grillujemy przez kilka minut na patelni z obu stron. Środek faszerujemy delikatnym i kremowym świeżym kozim serem Chavroux, wymieszanym z posiekanymi pomidorami i ziołami. Zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 10 min.
    Przecier pomidorowy gotujemy z ziołami i odrobiną soli przez kilka minut w małym garnku.
    Cukinię podajemy w towarzystwie sosu pomidorowego w miseczce.

    Może Ci się spodobać