Żabie udka i inne przysmaki

Żabie udka i inne przysmaki

  • Francuzi kojarzą się Tobie z żabimi udkami albo ślimakami? To akurat prawda: we Francji rzeczywiście je się często żaby, wszelkie skorupiaki i mięczaki. W wielu restauracjach są akwaria z żywymi zwierzętami, które można wskazać palcem i po 15 minutach mamy je już przyrządzone na talerzu.
  • Gdzie Francuzi robią zakupy? Częściej na lokalnych bazarkach i osiedlowych sklepach, niż w hipermarketach. Francuzi ufają lokalnym dostawcom. Uważają, że najlepsze produkty znajdą tylko w sklepach bądź na straganach specjalizujących się tylko w jednej dziedzinie, jak na przykład w pieczywie, serach bądź oliwkach i oliwie.
  • Podajesz sery na talerzu? Warto lekko podgrzać talerz w piekarniku. Dzięki swojej ciepłocie uwydatni smak serów i wzbogaci ich aromat, jeśli przez dłuższy czas przebywały w lodówce.
  • Czy wiesz, że 95 procent francuskich kozich serów to „pur chèvre”, które produkuje się wyłącznie z mleka koziego? Idealnym przykładem są sery Chavroux .Większość gatunków tych serów to sery miękkie, ale można też kupić twarożki, sery półtwarde i twarde.
  • Jeśli do sera koziego dodaje się mleko krowie, wtedy otrzymuje ono nazwę „mi-chevre”, przy czym udział mleka koziego powinien wynosić minimum 50%.
  • Dlaczego w krajach anglojęzycznych mówi się przed zdjęciem „Say Cheese?”. Pewnie, dlatego, że sery rzeczywiście poprawiają nastrój J Nie tylko sprawiają nam przyjemność z jedzenia, ale również są cennym źródłem tryptofanu i fenyloetyloaminy. Dodatkowo zawierają chrom, witaminy z grup D i B oraz magnez. Wszystkie te pierwiastki pomagają w utrzymaniu dobrego nastroju.
  • Wiesz, że mleko kozie nie zawiera metali ciężkich, ponieważ koza w sposób naturalny je izoluje? Tak, kozy są bardzo mądrymi zwierzętami!
  • W przeciągu jednego roku koza produkuje taką ilość mleka, która dwudziestokrotnie przewyższa jej masę.

Może Ci się spodobać