Tuńczyk z fasolką szparagową, pieczonymi ziemniaczkami i kozim serem

Tuńczyk z fasolką szparagową, pieczonymi ziemniaczkami i kozim serem

Ser pleśniowy kozi Chavroux

Składniki na 2 osoby:

1 ser pleśniowy kozi Chavroux (opakowanie typu rolada),
2 świeże filety z tuńczyka (około 200g),
200g mrożonej zielonej fasolki szparagowej,
4 niewielkie ziemniaki,
Sól i świeżo zmielony pieprz,
2 łyżki masła,
2 łyżki oliwy,
1 ząbek czosnku,
2 ćwiartki cytryny

Przygotowanie:

Fasolkę gotujemy na parze, aż zmięknie. Ziemniaczki nacinamy w poprzek do połowy wysokości co 0,5cm, smarujemy każdy masłem, doprawiamy solą i zawijamy w folię. Pieczemy przez 45 minut w 230℃. W międzyczasie doprawiamy filety z tuńczyka solą i pieprzem, rozgrzewamy na patelni oliwę i smażymy filety po 2 minuty z każdej strony, tak aby z zewnątrz były rumiane a w środku różowe i soczyste. Po przełożeniu filetów na drugą stronę kładziemy na każdym po dwa krążki koziego sera pleśniowego Chavroux, tak aby się lekko rozpuścił. Na drugiej patelni rozpuszczamy łyżkę masła z łyżką wody, dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i podgrzewamy fasolkę przez 1 minutę. Przekładamy na talerz, polewamy emulsją. Na fasolce układamy przekrojone na pół filety z tuńczyka z kozim serem. Gorące złote ziemniaczki podajemy udekorowane siekaną natką pietruszki i ćwiartką cytryny.

Może Ci się spodobać