Tego nie wiesz o francuskiej kuchni

Tego nie wiesz o francuskiej kuchni

Francuska kuchnia uważana jest za najlepszą na świecie i powszechnie kojarzona z elegancją i wyrafinowaniem. Nazywana wręcz bywa kolebką sztuki kulinarnej. Słynie z bogatej tradycji winiarskiej, wielu gatunków sera oraz upodobania do dań z żab i ślimaków. To jednak nie wszystko, co Francja ma do zaoferowania smakoszom. Sztuka kulinarna jest niezwykle bogata i różnorodna – praktycznie każdy region kraju ma własne pieczołowicie pielęgnowane tradycje i lokalne przysmaki. Francuska kuchnia jest także… pełna niespodzianek. Oto garść ciekawostek:

  • We Francji spożywanie serów jest na tyle popularne, że w wielu miastach znaleźć można sklepy, w których sprzedawany jest tylko ten jeden artykuł spożywczy. Ich obecność świadczy o prestiżowości okolicy. Sklepy te nazywane są

Ważne miejsce na sklepowych półkach zajmują oczywiście sery kozie – zarówno świeże, jak i pleśniowe.

  • Francuska gastronomia została wpisana na listę Arcydzieł Ustnego i Niematerialnego Dziedzictwa UNESCO. Zaszczytu tego dostąpiły także takie tradycyjne aktywności, jak hiszpańskie flamenco i chińska akupunktura. Francuskie opiniotwórcze media podkreślają, że nie tylko wykwintne potrawy przyczyniły się do tego sukcesu, ale także silnie rozwinięty zwyczaj wspólnego biesiadowania i celebrowania posiłków. Jedzenie we Francji związane jest bowiem z licznymi społecznymi zwyczajami, które warto pielęgnować i wyróżniać.
  • Kuchnia francuska idzie z duchem czasu. Tradycyjne, dość ciężkie i bardzo wyrafinowane potrawy, zaliczane są obecnie do tzw. haute cuisine, czyli kuchni wykwintnej. Klasyczne dania serwowane są głównie w bardzo dobrych restauracjach i hotelach, a także… poza granicami kraju. Od lat 60. XX wieku popularność zyskuje jednak nouvelle cuisine, czyli nowa kuchnia. Tradycyjne potrawy przystosowywane są do bardziej współczesnych gustów, stają się lżejsze i mniej kaloryczne, a także łatwiejsze i szybsze do przygotowania.
    O ile w klasycznych francuskich potrawach należących do haute cuisine królują smażone mięsa i zawiesiste sosy, o tyle w nowej kuchni stawia się na duszenie, gotowanie oraz dużą ilość warzyw, owoców, ziół i przypraw. Bardzo ważny jest także sposób podania i prezentacji dań.

Słynny francuski gastronom i autor 32-tomowego kompendium „La France gastronomique”, Maurice E. S. Curnonsky, wyróżnia natomiast 4 rodzaje francuskiej kuchni – wysoką (Haute Cuisine), burżuazji (Cuisine Bourgeoise), regionalną (Cuisine Régionale) i wywodzącą się
z tradycji chłopskiej kuchnię improwizowaną (Cuisine Improvisée).

  • We Francji znajdują się automaty, w których można kupić bagietki. Wstępnie przygotowane pieczywo jest dopiekane w automacie po dokonaniu zakupu. W ciągu niecałych 2 minut od uiszczenia zapłaty można cieszyć się świeżą, ciepłą bagietką. Autorem pomysłu jest piekarz, Jean-Louis Hecht, który mieszkał nad piekarnią
    i zauważył, że nawet po zamknięciu nadal zjawiają się liczni ludzie, którzy chcą kupić chleb lub bagietki.
  • We Francji do posiłków podaje się wodę nalewaną prosto z kranu – jest czysta
    i zdatna do picia. Co więcej – Francuzi piją ją w zawrotnych ilościach
    i o wiele częściej niż mineralną wodę butelkowaną. Podaje się ją także
    w restauracjach. Wystarczy zapytać o carafe d’eau, by za darmo otrzymać dzbanek
    z wodą z kranu. Każdy, kto chce się napić, może, nawet bez zamawiania posiłku, poprosić kelnera o karafkę wody.

W Polsce, zgodnie z zasadami savoir-vivre’u, sztućce układa się wypukłą stroną do dołu. We Francji robi się odwrotnie – widelec kładzie się tak, by w dół skierowane były ząbki. Ma to uchronić gości przed przypadkowym skaleczeniem. W dobrym tonie jest bowiem układanie rąk nie na kolanach, lecz na stole, nawet jeśli nie trzyma się w nich sztućców.

Może Ci się spodobać