Tarta z kozim serem, grzybami i brokułami

Tarta z kozim serem, grzybami i brokułami

Świeży ser Chavroux

Składniki na 10 osób:

  • 2 świeże sery kozie Chavroux (opakowanie typu piramidka),
  • 200g masła,
  • 400g mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 jajko,
  • 4 żółtka,
  • 20g borowików suszonych,
  • 150g świeżych różyczek brokułu (lub rozmrożonych na parze),
  • 2 ząbki czosnku,
  • Sól, pieprz,
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku,
  • 1 łyżka świeżo siekanej natki pietruszki,
  • 300 ml śmietanki 30% lub śmietanki koziej,
  • 1 łyżka masła klarowanego

 

Przygotowanie:

Ciasto: chłodne masło mieszamy z mąką. Jajko i 2 żółtka łączymy z solą, dodajemy do mąki z masłem i zagniatamy do uzyskania gładkiego ciasta. Formę do tarty smarujemy masłem i wykładamy ciastem o grubości 5mm, nakłuwamy widelcem i chłodzimy przez pół godziny w lodówce. Piekarnik rozgrzewamy do 200℃. Pieczemy spód do tarty, aż zacznie się lekko rumienić, około 10-15 minut.

Grzyby moczymy w zimnej wodzie przez godzinę, odcedzamy i podsmażamy krótko na maśle ze szczyptą soli. Odsączamy na papierowym ręczniku. Świeże brokuły blanszujemy w lekko osolonej wodzie przez 2 minuty.
Kremowy kozi ser Chavroux mieszamy trzepaczką ze śmietanką, dwoma żółtkami, czosnkiem, tymiankiem i przyprawiamy do smaku.
Wylewamy na podpieczone ciasto i układamy grzyby oraz brokuły, posypujemy świeżą natką pietruszki i pieczemy w 180℃ przez około 45 minut lub do momentu aż się zrumieni.
Podajemy na ciepło lub na zimno.

Może Ci się spodobać