Ser kozi – uniwersalny dodatek do dań

Ser kozi – uniwersalny dodatek do dań

Sery kozie mają charakterystyczny, dość wyrazisty smak, który nieco różni się w zależności od gatunku. Przyjmują formy sztabek, rolad, piramidek, walców, stożków… Mogą być zawijane w liście orzecha włoskiego lub kasztana jadalnego, obsypywane ziołami lub podawane z ziarnami pieprzu. Występują w każdej kategorii – spotkać można zarówno kozie sery świeże, jak i pleśniowe czy twarde.

Im dłużej ser dojrzewa, tym staje się ostrzejszy. Jego jakość zależy przede wszystkim od sposobu chowu i karmienia kóz, od których pochodzi mleko. Warto pamiętać, że jedynie produkty wysokiej jakości, takie jak Chavroux, w pełni zaspokoją gusta miłośników kulinarnych doznań. W innym przypadku ser może być gorzkawy lub wydzielać zbyt intensywny zapach. Sery Chavroux produkowane są w całości z koziego mleka, bez dodatków pochodzenia krowiego czy owczego.

Sery pleśniowe (jak roladki Chavroux) są wyraziste, z delikatnymi orzechowymi lub korzennymi nutami. Świeże kozie sery (jak Chavroux w opakowaniu typu piramidka) charakteryzują się subtelniejszym smakiem – są lekkie, ożywcze, nieco kwaskowate. Mają delikatną konsystencję i wręcz rozpływają się w ustach. Przypadną do gustu szczególnie tym osobom, które dopiero rozpoczynają przygodę z kozimi serami lub nie lubią pikantnych potraw.

Dzięki swoim oryginalnym smakom sery z koziego mleka idealnie sprawdzają się zarówno jako samodzielne przekąski, jak i dodatki do dań. Mogą stać się ukoronowaniem śniadania, obietnicą wyrafinowanej kulinarnej przygody w trakcie obiadu lub ekscytującym elementem romantycznej kolacji. Urozmaicą dania główne, desery, sałatki. Nic nie stoi także na przeszkodzie, by podać je jako przystawki – w celu rozbudzenia zmysłów i zaostrzenia apetytu. Francuzi często delektują się serami na zakończenie posiłku, podając je
w towarzystwie dobrej jakości win.

Kozie sery Chavroux pasują zarówno do dań kuchni francuskiej, jak i inspirowanych innymi tradycjami kulinarnymi. Doskonale komponują się z owocami, warzywami, pieczywem,
a także z innymi gatunkami serów. Wyśmienicie smakują na słodko i w wersji wytrawnej, na ciepło i na zimno, na łonie natury i na eleganckim przyjęciu… Można je grillować, smażyć, zapiekać lub serwować na zimno. Ser kozi to bowiem uniwersalny i oryginalny dodatek do wielu potraw. Warto podać go z bagietką lub grzankami, tworząc klasyczną kompozycję smaków, albo zaskoczyć gości, faszerując nim jajka lub naleśniki. Można przygotować tartę z porem i kozim serem, dodać go do sałatki ze szpinakiem i awokado lub rukolą i winogronami. Sprawdzają się w towarzystwie mięs – piersi z kurczaka, steków z polędwicy, wieprzowych zrazów… Miłośnicy oryginalnych smaków zachwycą się także figami lub gruszkami zapiekanymi z kozim serem. Włączenie tego wyrafinowanego produktu do diety, to także sposób na ożywienie pozornie niewyszukanych potraw, takich jak pizza, omlet czy kanapki.

Warto jak najczęściej sięgać po sery kozie – są bowiem zdrowe i wyjątkowo smaczne. Podnoszą walory smakowe wielu dań i urozmaicają jadłospis. Pomysłów na potrawy z ich udziałem na pewno nie zabraknie. Inspiracji szukaj w naszej zakładce z przepisami.

Może Ci się spodobać