Ser czy deser?

Ser czy deser?

Gdy myślisz o deserze, to z całą pewnością o: ciastach, lodach, czekoladkach, musach, kremach i innych słodkich pysznościach. Nie zawsze jednak deserem były właśnie słodycze. Samo słowo „deser” pochodzi z języka francuskiego: „desservir”, co oznacza dosłownie „czyszczenie stołu”. We Francji termin zaczął funkcjonować od XIV wieku, jednak sama tradycja kończenia posiłku drobną przekąską sięga nawet czasów starożytnych. Deser był podawany na zakończenie wielodaniowego posiłku, nie zawsze w słodkiej formie, często posiłek kończono czymś wytrwanym. W Mezopotamii albo Rzymie na zakończenie podawano orzechy, kandyzowane owoce, miód. Rzymianie przenieśli ten zwyczaj na tereny Francji, skąd rozprzestrzenił się on na resztę Europy.

Francuzi uwielbiają celebrować posiłki- spotykać się w gronie przyjaciół, jeść, pić wino i rozmawiać do późnych godzin. Wielodaniowy obiad lub kolację- według nich- koniecznie należy zakończyć deserem, na który często składa się ser. Nie należy jednak zapominać, że Francuzi są mistrzami w tworzeniu prostych i pysznych słodkich deserów na bazie mleka, jajek i skarmelizowanego cukru. Na pewno słyszeliście o creme brule, croquembouche, bezie czy macaroons.

Sery podaje się w formie deski serów zwanej plateau de fromage. Sery mogą kończyć posiłek albo być przekąską pomiędzy daniem głównym a słodkościami. Czy wiesz, dlaczego we Francji degustuje się po obiedzie sery? Z dwóch przyczyn: smakowych, jak i praktycznych.

Podanie serów jest prostym, ale jednocześnie eleganckim i wyrafinowanym zwieńczeniem posiłku. Po wytrawnych potrawach często nie mamy ochoty zaburzać doznań smakowych słodyczami. Sery są lekko słone, jak i słodkie – szczególnie podane ze słodszymi dodatkami, jak dżem figowy czy owoce. Idealnie sprawdzają się jako zakończenie posiłku. Dodatkowo, komponują się z większością stołowych win. Nie wymuszają zmiany napoju na np. słodkie.

Czasami ser jest preludium do podania słodkich deserów, etapem przejściowym pomiędzy daniami wytrawnymi a słodyczami. Według Francuzów, sery idealnie oczyszczają kubki smakowe, by móc się w pełni delektować tradycyjnym, słodkim deserem podawanym koniecznie z małą, czarną kawą.

Może Ci się spodobać