Sałatka z pieczonych warzyw

Sałatka z pieczonych warzyw

Ser pleśniowy kozi Chavroux

Składniki na 1 porcję:

  • 1 ser pleśniowy kozi Chavroux (rolada)
  • 1 duży batat (można zastąpić ziemniakiem, jednak smak będzie o wiele mniej słodki, niż w przypadku batata)
  • 1 duży burak
  • 1 marchewka
  • 1 czerwona cebula
  • świeży szpinak
  • oliwa
  • 2 łyżeczki musztardy francuskiej
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

Warzywa obieramy ze skórki i kroimy na kawałki: bataty w krążki, buraka i cebulę w łódeczki, marchewkę w kostkę. Wykładamy na brytfankę, polewamy oliwą, posypujemy ziołami, lekko solimy i pieprzymy. Pieczemy 30 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu przekładamy do miski i mieszamy ze świeżym szpinakiem. Wykładamy na talerze, na wierzchu układamy plastry koziego sera. Polewamy oliwą wymieszaną z musztardą, dodajemy pieprzu i soli.

Może Ci się spodobać