Sałatka z pieczonego buraka

Sałatka z pieczonego buraka

Ser pleśniowy kozi Chavroux

Składniki na 2 porcje:

  • 1 ser kozi Chavroux (opakowanie typu rolada)
  • 2 średnie buraki czerwone
  • 2 garści szpinaku
  • 1 garść rukoli
  • kiełki buraka
  • soku  z 1 cytryny
  • soku  z połowy pomarańczy
  • 1 łyżka miodu
  • oliwa z oliwek
  • pół szklanki pestek dyni
  • 1 łyżeczka suszonej żurawiny
  • crema balsamico

 

Przygotowanie:

Buraka obieramy, solimy, nacieramy oliwą, zawijamy w folię aluminiową i pieczemy, aż zmięknie.
Pestki dyni prażymy na patelni. W misce mieszamy składniki na dressing: sok z cytryny i pomarańczy, miód i oliwę z oliwek.
Buraka wyjmujemy z folii, kroimy na trójkątne kawałki. Szpinak i rukolę mieszamy z dressingiem i układamy buraka oraz kiełki. Posypujemy pestkami i żurawiną. Skrapiamy crema balsamico.

Może Ci się spodobać