Sałatka z kozim serem, gruszkami, szynką parmeńską i orzechami włoskimi

Sałatka z kozim serem, gruszkami, szynką parmeńską i orzechami włoskimi

Ser pleśniowy kozi Chavroux

Składniki na 4 osoby:

  • 1 ser pleśniowy kozi Chavroux (rolada),
  • 250g szpinaku,
  • 2 gruszki,
  • 100g szynki parmeńskiej,
  • pół szklanki orzechów włoskich,
  • pół szklanki nasion granata,
  • pół szklanki octu jabłkowego,
  • szklanka wody,
  • 3 łyżki cukru,
  • gwiazdka anyżu, laska cynamonu, kilka goździków,
  • sok z połowy cytryny i pomarańczy,
  • łyżka miodu,
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • Przygotowanie:

    Ocet jabłkowy, wodę, cukier i przyprawy umieszczamy w małym garnku i gotujemy przez pół godziny. Gruszkę kroimy w ósemki wzdłuż i wrzucamy do stygnącej zalewy na godzinę.
    Sok z cytrusów łączymy z oliwą i miodem. Mieszamy szpinak z dressingiem, układamy po kilka kawałków gruszki, zwijamy szynkę w ruloniki, posypujemy całość granatem i orzechami. Na blasze układamy krążki sera Chavroux i podpiekamy pod grillem, aż się zrumienią. Przekładamy na sałatkę.

    Może Ci się spodobać