Składniki:
1/2 opakowania serka naturalnego Chavroux
2 średnie bakłażany
1/3 szklanki ugotowanej komosy ryżowej
2 łyżki sezamu
szczypta soli
1/2 papryki czerwonej
świeża bazylia
sok z 1/2 cytryny
łyżka oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
Bakłażany kroimy wzdłuż, potem w plastry. Tak przygotowane lekko solimy i grillujemy na suchej patelni, z dwóch stron, aż się odrobinę przyrumienią. Paprykę kroimy w jak najdrobniejszą kosteczkę.
Sezam prażymy z solą na patelni, aby uzyskać złocisty kolor, a następnie ucieramy w moździerzu. Ugotowaną komosę mieszamy z sezamem, serkiem Chavroux, papryką, sokiem z cytryny i oliwą z oliwek. Plastry zgrillowanego bakłażana smarujemy cienką warstwą serka z komosą, następnie na serek kładziemy listki świeżej bazylii i całość delikatnie zwijamy. Przekłuwamy wykałaczką, żeby rolki się nie rozpadły.