Risotto dyniowe z kozim serem

Risotto dyniowe z kozim serem

Świeży ser Chavroux

Składniki na 4 osoby:

  • 1 świeży ser kozi Chavroux (opakowanie typu piramidka),
  • ½ średniej dyni piżmowej lub hokkaido,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • 1 średnia cebula,
  • 1 szklanka ryżu Arborio,
  • ¼ szklanki wytrawnego wina,
  • 3 i ½ szklanki bulionu warzywnego,
  • Sól i pieprz do smaku,
  • Natka pietruszki do dekoracji

 

Przygotowanie:

 

Rozgrzewamy piekarnik do 230℃, dynię kroimy w kostkę i układamy na blasze wyłożonej papierem i pieczemy aż miąższ będzie miękki. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Następnie blendujemy na gładką masę. W międzyczasie na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy posiekaną w drobną kostkę cebulę. Gdy się zeszkli, wsypujemy ryż i smażymy przez 2 minuty. Dolewamy wino i dalej podgrzewamy, aż całe się wchłonie, następnie dodajemy szklankę bulionu, łyżeczkę soli i kontynuujemy gotowanie. Powtarzamy czynność. W zależności od rodzaju ryżu, niecały bulion może być potrzebny do gotowania, dlatego należy sprawdzać czy ryż jest już miękki i kremowy. Gdy uzyskamy pożądaną konsystencję dodajemy puree dyniowe i gotujemy, aż risotto uzyska konsystencję budyniu. Dodajemy pół opakowania koziego sera Chavroux, aby nadać potrawie kremowej konsystencji i ciekawego smaku. Podajemy każdą porcję z łyżeczką chłodnego sera na wierzchu udekorowaną świeżą natką pietruszki.

Może Ci się spodobać