Ravioli z kozim serem

Ravioli z kozim serem

Świeży ser Chavroux

Składniki na 4 osoby:

  • 1 świeży ser kozi Chavroux (opakowanie typu piramidka)
  • 350g mąki pszennej lub orkiszowej (typ 500),
  • 2 jajka,
  • 2 żółtka,
  • 3 łyżki soku z buraka,
  • 3 łyżki wody,
  • 1 łyżeczka soli,
  • garść orzechów włoskich,
  • 2 łyżki pesto bazyliowego,
  • Przygotowanie:

    Mąkę przesiewamy do misy, dodajemy najpierw żółtka, potem całe jajka, sok z buraka, wodę i sól i zaczynamy ręcznie zagniatać ciasto (możemy do tej czynności użyć haku do ciasta, który jest często dołączany do miksera. Wyrabiamy, aż powstanie gładkie, dość miękkie ciasto. W miarę potrzeby dolewamy wody. Kulkę ciasta zawijamy w folię i odstawiamy do lodówki na godzinę.
    Po wyjęciu, ciasto rozwałkowujemy na dwa, bardzo cienkie placki (najlepiej maszynką do makaronu). Układamy na jednym placku porcje sera koziego Chavroux łyżeczką, przykrywamy drugim plackiem i wycinamy wokoło sera kwadratowe lub okrągłe pierożki. Sklejamy naokoło i gotujemy przez 3-4 minuty. Podajemy z lekko podgrzanym pesto i prażonymi orzechami włoskimi.

    Może Ci się spodobać