Quiche ze szpinakiem i serem kozim

Quiche ze szpinakiem i serem kozim

Świeży ser ChavrouxSer pleśniowy kozi Chavroux

Składniki na 12 porcji:

Przygotowanie:

Masa szpinakowa: Szpinak rozmrażamy, odsączamy z wody i dusimy w garnku, aż odparuje. Dodajemy posiekaną szalotkę, czosnek, pomidory i przyprawy. Studzimy, aż będzie zimny. Jajka mieszamy ze śmietanką i serem kozim do smarowania. Dodajemy do szpinaku.

Ciasto: Odstawiamy masę na chwilę i zagniatamy ciasto z mąki pszennej i krupczatki, masła i jajka. Formę do pieczenia smarujemy łyżeczką masła. Wykładamy ciastem i podpiekamy 5 minut w 180 stopniach. Wlewamy masę szpinakową i pieczemy w 170 stopniach do momentu, aż masa się zetnie (ok. 45 minut). Na koniec kładziemy na wierzch plasterki koziego sera pleśniowego Chavroux.

Może Ci się spodobać