Przyprawy w kuchni francuskiej

Przyprawy w kuchni francuskiej

Kuchnia francuska jest niezwykle wyrazista i aromatyczna. Zawdzięcza to starannie wyselekcjonowanym, nieprzetworzonym produktom oraz bogatemu wyborowi stosowanych przypraw. Francuski kucharz stroni bowiem od soli i zastępuje ją świeżymi ziołami, które nie tylko podnoszą walory smakowe potraw, ale także korzystnie wpływają na zdrowie – regulują trawienie, mają działanie przeciwzapalne, a także wspomagają metabolizm. Jakie przyprawy są najczęściej stosowane we Francji?

  • Czosnek – nadaje potrawom niepowtarzalnego charakteru, uważany jest także za naturalny antybiotyk. Doskonale komponuje się z daniami mięsnymi i rybnymi, dodawany jest także do zup i sosów. We Francji często ucierany jest z masłem i innymi ziołami i podawany ze ślimakami lub małżami. Warto wspomnieć również o pochodzącym z południowych regionów kraju aioli – sosie na bazie żółtek jaj, czosnku, oliwy i soku z limonki.
  • Bazylia – ma bardzo szerokie zastosowanie. Jest doskonała do dań mięsnych, sosów pomidorowych i sałatek. Idealnie podkreśla smak koziego sera. Sprawdza się także w mniej oczywistych kompozycjach, jak lemoniada bazylikowa, lody bazyliowe, czy margharita z kozim serem i bazylią. Należy pamiętać, by dodawać ją do potraw pod koniec gotowania.
  • Estragon – nazwa pochodzi od francuskiego słowa esdragon, co znaczy „mały smok”. To jedna z najważniejszych przypraw w kuchni francuskiej. Estragon stosowany jest jako dodatek do mięs (zwłaszcza drobiu), ryb, skorupiaków, wielu warzyw, jajek, sałatek i klasycznych sosów (np. tatarskiego czy remoulade). Nadaje charakterystycznego smaku octowi, przez co czyni z niego idealny składnik dressingów.
  • Rozmaryn – tworzy idealną kompozycję smakową z mięsem, a także miodem, masłem, owocami i kozim serem. Warto dodać go także do szpinaku, grzybów, jajek czy grochu. Charakteryzuje się intensywnym, nieco leśnym aromatem oraz… działaniem antydepresyjnym.
  • Tymianek – ta przyprawa o nieco ostrym smaku w kuchni francuskiej uznawana jest za jedno z najznakomitszych ziół. Doskonale uzupełnia smak dań mięsnych, pasztetów, gulaszów, zup i bulionów. Współgra także z warzywami – pomidorami, porami, ogórkami, marchwią, ziemniakami itd. Razem z kozim serem, wędzonym pstrągiem, fasolą, jabłkiem i innymi przyprawami stworzy wykwintną pastę wegetariańską.
  • Cząber – charakteryzuje się nieco pikantnym, ale nieprzytłaczającym smakiem. Pasuje przede wszystkim do dań z jajek oraz roślin strączkowych – jest nieoceniony w doprawianiu fasoli. Cząbrem często posypuje się także kozi ser, by wydobyć z niego pełnię smaku.
  • Gałka muszkatołowa – przyprawę tę dodaje się zarówno do dań na słodko (do ciast i puddingów), jak i na ostro (potrawy z warzyw i jajek). Podkreśla smak wielu gatunków sera, w związku z czym stosuje się ją podczas gotowania sosów serowych. Gałką muszkatołową często doprawiane są także… grzane wina.
  • Zioła prowansalskie – to mieszanka charakterystyczna dla południowego regionu kraju, Prowansji. Składa się m.in. z rozmarynu, bazylii, tymianku, szałwii, mięty, oregano
    i majeranku. Znajduje szerokie zastosowanie nie tylko w kuchni Francuskiej – to bowiem jedna z najpopularniejszych ziołowych kompozycji na świecie. Zioła prowansalskie dodaje się do pieczeni, potraw z ryb i drobiu, a także sosów i sałatek, takich jak sałatka z pieczonych warzyw z kozim serem.

Może Ci się spodobać