Potrawy, których trzeba spróbować podczas pobytu we Francji

Potrawy, których trzeba spróbować podczas pobytu we Francji

Kuchnia francuska jest znana na całym świecie. Od lat wywiera duży wpływ na sztukę kulinarną w innych, nie tylko europejskich krajach. Każdy region może pochwalić się charakterystycznymi produktami i daniami, jednak są potrawy, które jednoznacznie kojarzą się z kuchnią francuską. Jakich zatem dań trzeba koniecznie spróbować podczas pobytu we Francji, by w pełni zasmakować w charakterze tego pięknego kraju?

  • Deska serów – Francja słynie z produkcji wielu gatunków doskonałych serów, w tym wyrafinowanych serów kozich. Nic więc dziwnego, że w kraju tym narodził się zwyczaj serwowania kompozycji tych przysmaków jako dodatku do obiadu lub w formie przekąski. Wyjątkowość serów sprawia bowiem, że można z powodzeniem podawać je jako samodzielne danie. O zasadach komponowania deski serów przeczytasz więcej tutaj.

Z Francji pochodzą także wyśmienite kozie sery Chavroux. Ich smak pozwoli więc przywołać wspomnienie oryginalnych dań z tego kraju. Wykorzystaj więc pleśniowy ser kozi Chavroux i skomponuj własną deskę serów, a przemycisz prawdziwy francuski klimat do swojej kuchni.

  • Żabie udka – to potrawa, która urosła wręcz do rangi symbolu francuskiej sztuki kulinarnej. Faktycznie, w kraju tym spożywa się rocznie od 2 do 4 tysięcy ton żab, co czyni
    z Francuzów najważniejszych konsumentów tego rarytasu. Żabie udka przypominają w smaku mięso z kurczaka, są jednak delikatniejsze. Podaje się je zazwyczaj panierowane lub saute, doprawione czosnkiem, posiekaną natką pietruszki i masłem.
  • Zupa cebulowa – zdecydowanie najczęściej serwowana zupa we Francji. Przyrządza się ją na bazie mięsno-warzywnego bulionu i smażonej cebuli. Zupę tę często dodatkowo zapieka się w naczyniu przykrytym bagietką posypaną startym serem.
  • Tarta – jeden z najbardziej charakterystycznych francuskich wypieków. Podstawę tarty stanowi kruche ciasto (choć można przyrządzać ją także na cieście francuskim), na które wykłada się nadzienie. Tartę przygotować można na słodko (z owocami, kremem, czekoladą) lub w wersji wytrawnej (z mięsem, warzywami). We Francji często podaje się m.in. tartę
    z boczkiem i cebulą lub z masą jajeczną i szynką. Jednym z najbardziej wykwintnych odmian jest tarta z kozim serem. Można urozmaicić ją pomidorami, duszonym porem, brokułami, cukinią, łososiem lub ziołami. Tutaj możesz zapoznać się z naszym przepisem na doskonałą tartę z gruszką, łososiem i świeżym kozim serem Chavroux.

Wielość sposobów przyrządzenia przyczyniła się do ogromnej popularności dania na całym świecie.

  • Ślimaki – we Francji podawane są zazwyczaj jako ekskluzywna przystawka. Z reguły gotuje się je lub piecze i serwuje z dodatkiem masła czosnkowego i drobno posiekanej natki pietruszki. Potrawa ta określana jest mianem ślimaków po burgundzku.
  • Ratatouille – to rodzaj wegetariańskiego gulaszu, pochodzący z Prowansji. W skład ratatouille wchodzą takie warzywa jak bakłażan, cukinia, papryka, pomidory i cebula. Potrawa szczodrze doprawiana jest także ziołami prowansalskimi i tymiankiem.

Creme brulee – to jeden z najpopularniejszych deserów we Francji. Jego nazwa znaczy dosłownie „przypalony krem”. Przygotowuje się go, zapiekając śmietankę i żółtka, a następnie posypując cukrem i karmelizując go przy pomocy specjalnego palnika. Czasem do deseru dodaje się także czekoladę, wanilię, a nawet świeże owoce.

Może Ci się spodobać