Pomarańczowy sernik z kozim serkiem

Pomarańczowy sernik z kozim serkiem

Świeży ser Chavroux

Składniki:

Masa serowa:

1 świeży ser kozi Chavroux (opakowanie typu piramidka),

800g zmielonego twarogu sernikowego,

3 łyżki mąki pszennej,

otarta skórka z 1 pomarańczy,

1 szklanka cukru,

5 jajek,

1/3 szklanki śmietanki kremowej UHT 36%,

4 łyżki likieru pomarańczowego

 

Spód:

70g białej czekolady

70g miękkiego masła

50g drobnego cukru

1 jajko

40g mąki

 

Wierzch:

1 świeży ser kozi Chavroux (opakowanie typu piramidka)

4 łyżki śmietany  36%

5 łyżek cukru pudru

 

Przygotowanie:

Spód:

Czekoladę łamiemy na kostki, wkładamy do metalowej miseczki stojącej we wrzątku i topimy ją w kąpieli wodnej. Masło ucieramy z cukrem aż będzie puszyste (około 5 – 7 minut). W drugiej miseczce ubijamy całe jajko. Łączymy razem wszystkie przygotowane wcześniej składniki z mąką. Ciasto na spód wykładamy na blaszkę do pieczenia i podpiekamy w 170 stopniach przez 5 minut. Następnie będziemy wykładać na nie przygotowaną masę serową.

Masa serowa:

Do misy miksera wkładamy ser twarogowy razem z kozim serem, mąką, cukrem i skórką startą z pomarańczy. Miksujemy przez około 2 minuty na małych obrotach, aż masa będzie gładka. Wbijamy kolejno jajka, powoli miksując. Pod koniec miksowania dodajemy śmietankę i  likier pomarańczowy.

Całość masy wylewamy na podpieczony spód. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 15 minut w 170 stopniach. Następnie zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy jeszcze przez 90 minut.

Wierzch:

Świeży ser kozi Chavroux mieszamy bardzo dokładnie ze śmietanką i cukrem pudrem, dzięki czemu masa zyska delikatny smak i aksamitną konsystencję . Całość wykładamy na wierzch sernika (musi być ostudzony). Ciasto wkładamy do lodówki na około 2 godziny aby wierzch się ściął.

Przy podaniu sernik dekorujemy startą skórką z pomarańczy.

Może Ci się spodobać