Poitou-Charentes – z czego słynie ojczyzna Chavroux?

Poitou-Charentes – z czego słynie ojczyzna Chavroux?

Poitou-Charentes to region Francji, położony na wybrzeżu Oceanu Atlantyckiego. Jego stolicą jest miasto należące do najstarszych i najpiękniejszych w kraju – Poitiers. Ważny ośrodek stanowi także La Rochelle, w którym mieści się największa francuska przystań jachtowa. Region co roku przyciąga tysiące turystów, spragnionych kulinarnych doznań, kąpieli w wodach oceanu i odpoczynku na łonie natury.

Przez wiele osób Poitou-Charentes nazywany bywa „rajskim zakątkiem” – rozległe piaszczyste plaże, liczne zielone parki i pola słoneczników sprawiają, że jest jednym
z najbardziej malowniczych miejsc we Francji. Zachwyca także łagodnym, oceanicznym klimatem z dużą liczbą słonecznych dni w roku.

Region może pochwalić się bogatym dziedzictwem historycznym – to tu bowiem stoczono jedne z najważniejszych bitew w historii Francji, tędy także wędrowali średniowieczni pielgrzymi. Ślady dawnych dziejów widoczne są w postaci licznych zabytków architektonicznych, takich jak monumentalny kościół Notre-Dame-La-Grande w Poitiers, forteca Fort Boyard w La Rochelle czy średniowieczna warowna budowla Château Saint Messim w Saint-Andre-sur-Sevre.

Poitou-Charentes to jednocześnie jedno z nielicznych miejsc na świecie, w którym życie wciąż toczy się w zgodzie z naturą. Mieszkańcy z niezwykłym szacunkiem odnoszą się do lokalnych tradycji, angażują się w ochronę środowiska i wspierają zrównoważony rozwój. Do ich głównych źródeł dochodu należą rolnictwo (także ekologiczne), rybołówstwo i turystyka.

Do dziś region jest także krainą koziego sera. To tutaj wytwarza się produkty Chavroux. Rozległe trawiaste obszary tworzą doskonałe warunki do hodowli kóz. Pastwiska, na których mogą paść się te szlachetne zwierzęta, zajmują bowiem aż 20% powierzchni Poitou-Charentes. Czyste powietrze i dostęp do jakościowego pożywienia sprawiają, że mleko
od kóz z tego regionu Francji jest wyjątkowo smaczne i umożliwia produkcję wysokiej klasy serów. Smak sera w dużym stopniu zależy bowiem od warunków, w jakich hodowane są kozy mleczne i sposobu ich karmienia.

Kozie sery to jednak nie jedyny produkt, którym może pochwalić się Poitou-Charentes.
W należącym do regionu mieście Cognac od wieków wytwarzany jest jeden
z najszlachetniejszych trunków świata – koniak, czyli około 40-procentowe palone wino. Receptura tego alkoholu jest niezmienna od około 300 lat. Co ciekawe, w mieście Cognac można nawet zwiedzić wytwórnię trunku oraz wziąć udział w degustacji.

Do lokalnych przysmaków należą także owoce morza, w szczególności małże, a także masło
i lekko ukwaszona śmietana, zwana crème fraîche.

Jeśli chcesz poczuć klimat zielonych pastwisk i orzeźwiającego wiatru znad oceanu – spróbuj pochodzących z regionu Poitou-Charentes kozich serów Chavroux. Przeniesiesz się na chwilę do słonecznej Francji i doświadczysz prawdziwej bliskości natury.

Może Ci się spodobać